10 gode grunner til at jeg kjøper brukt

Gammel kjøttkvern. Foto: Oda Omholt

Jeg elsker å kjøpe brukt, og så langt det går prøver jeg å velge brukt fremfor nytt når jeg trenger noe. Jeg handler og finner brukte ting på bruktmarked, Finn.no, loppemarkeder, antikvariater, bruktbokhandler, gjenbruksstasjoner og byttegrupper på nett, og det finnes mange andre steder for brukte saker rundt om i landet. 

Her er 10 gode grunner til at jeg kjøper brukt:

  1. Det er hyggelig og sosialt. Enten det er på et loppemarked arrangert av korpset, eller gjennom en annonse på Finn.no, så er det mye triveligere å kjøpe noe brukt fra vanlige folk, i stedet for noe nytt fra en selger på provisjon.
  2. Det er billigere. Mye av poenget med bruktkjøp er jo at det koster mindre enn nytt, selv når det er av samme kvalitet. Lommeboken takker meg! På Finn Gis bort er ting til og med gratis, perfekt for hybler som skal innredes og budsjetter som skal holdes.
  3. Det er ressursbesparende. Når jeg kjøper noe brukt, vet jeg at færre av jordens dyrebare ressurser gikk til spille. Jo flere nye ting man kjøper, desto dårligere er det for jorden. Dessuten er mange ting som ble laget tidligere mye mer holdbare enn ting som lages i dag, og jeg slipper dermed at det jeg kjøper går i stykker med det samme.
  4. Det er trendy og motkulturelt på samme tid (vær kul eller tøff alt etter som). Retroklær, teakmøbler og shabby chic er helt in, og de beste sakene finner man brukt! Men om du er mer opptatt av å gå mot strømmen i ekte pønker-ånd, så er du allikevel trygg med bruktkjøp, da er du en motvekt til det ødeleggende forbrukersamfunnet.
  5. Brukte ting har mer sjel. En brukt ting kan være som et vindu til fortiden, på en måte noe nytt aldri kan klare. Fantasien min blir vekket til live om hvem som kan ha pyntet seg foran det store, antikke speilet med treramme vi kjøpte i fjor, eller hva slags deilig mat som har blitt hermetisert på norgesglassene jeg har kjøpt på bruktbutikken.
  6. Da slipper noe å bli søppel. Vi er en søppelsivilisasjon, bygget på idéen om bruk og kast. Om jeg kan hindre at nok en fullt brukbar ting havner i søppelet, er det en seier i seg selv.
  7. Man kan finne skjulte skatter. Jeg er alltid på utkikk etter nyttig kjøkkenutstyr som ikke er av plast, og det meste jeg har kjøpt av kjøkkenredskaper i livet har vært brukt. Noen ganger finner jeg gamle redskaper som ikke går an å kjøpe nytt lengre! En av mine favorittullgensere er fra et bruktmarked, og ingen har maken, for den er hjemmestrikket.
  8. Det er bedre for kroppen. Bare man styrer unna gamle saker av plast og andre syntetiske ting, vil det å kjøpe eldre møbler, brukte klær og saker laget av tre, glass og metall kunne spare kroppen din fra å bli utsatt for bromerte flammehemmere og andre helseskadelige og miljøskadelige kjemikalier som er i nye produkter.
  9. Det er bedre for sinnet. Når jeg har som utgangspunkt å forsøke å kjøpe brukt fremfor nytt, betyr det at jeg tenker meg om to ganger før jeg kjøper noe jeg får lyst på i butikken. Jeg finner som oftest ut, etter å tenkt gang nummer to, at jeg egentlig ikke trengte den saken! Leiligheten slipper å bli lesset ned av nips og dingser og saker og ting, og jeg får zen-fred i sinnet.
  10. Det er bra for lokalsamfunnet og lokaløkonomien. Det er bra for lokalsamfunnet å ha en fungerende bruktbutikk eller jevnlig loppemarked. Ting som står og støver i boder og på loft kan få nye, fornøyde eiere, og det virker sosialt utjevnende ved at de uten like god råd for eksempel kan få kjøpt utstyr og klær til voksende barn. Et bruktmarked skaper trygge og gode arbeidsplasser, og loppemarked finansierer lokale foreninger og lag.

Del dette innlegget hvis du også synes det er kjekt å kjøpe brukt! Legg gjerne igjen en kommentar under, hva er dine grunner til å kjøpe brukt?

Oda står bak bloggen Natur og Mat. Hun er en stolt nyutdannet naturforvalter, en engasjert naturverner og brennende opptatt av matkultur, miljø, samfunn og helse.