Sandvika storsenter er et av de stedene jeg helst unngår, om det ikke er for å handle på Kinsarvik naturkost, eller plukke opp en bestilling fra kjøttdisken på Meny. Dette forbrukstempelet er Nordens største kjøpesenter, og ruver som en koloss over Sandvika, som en gang i tiden hadde potensiale til å være en fin by. Men noen lyspunkter dukker opp innimellom. For to dager siden åpnet Bondens butikk på storsenteret, og jeg har tatt turen innom for å sjekke ut utvalget og høre hvordan de første dagene har gått.

Bondens butikk er en forlengelse av Bondens marked som finnes rundt om i hele landet, og den første butikken startet opp i Mathallen i Oslo i 2013. Butikkene eies og drives av aktive produsenter i Bondens marked, og tilbyr kvalitetsvarer man ikke kan finne i andre butikker.

Jarle Torgersen i Bondens butikk. Foto: Oda Omholt

Butikksjef Jarle møtte meg med et stort, blidt smil da jeg kom inn i butikken, mens han bød kundene på en smak av økologisk eplemost fra Dyre gård. Han kunne fortelle at salget gikk godt, og at selv om vareutvalget ikke var like stort her som på Mathallen, var det likevel bare å bestille om det var noe spesielt man ønsket seg fra sortimentet.

Det var økologiske grønnsaker fra Sunnfjord, spekevarer fra flere kanter av landet, kjøtt og kjøttprodukter, økologisk eplemost, gårdsoster og meieriprodukter, økologisk helkorn og mel, honning, bær- og fruktkonserver, og mye mer – kort sagt masse godt for den som ønsker seg norsk lokalmat; gode norske varer som gjerne er økologiske, og hvor man vet nøyaktig hvor varene er fra og hvem som har produsert dem. Denne formen for sporbarhet er dessverre alt for sjelden andre steder.

Rødløk i løsvekt i Bondens butikk. Foto: Oda Omholt

Jeg så etter ølpølsene fra kvalitetsprodusenten Villsaukongen, utrolig gode snackspølser produsert på Stegan gård i Romsdal, som jeg har kjøpt tidligere på Mathallen. De var ikke der, men jeg tok heller med meg et annet slag, stegamår, som jeg ikke har testet ut ennå.

Jeg blir glad av å se at tilbudet av økologisk lokalmat bare øker, og at alternative salgskanaler stadig vekk dukker opp og utfordrer monopolet til de tre store dagligvarekjedene. Hit kommer jeg igjen.

Jarle og en kunde foran kjølediskene. Foto: Oda Omholt

Kreklinggelé i Bondens butikk. Foto: Oda Omholt

Oda står bak bloggen Natur og Mat. Hun er en stolt nyutdannet naturforvalter, en engasjert naturverner og brennende opptatt av matkultur, miljø, samfunn og helse.