Jeg er veldig glad i gravet kjøtt og fisk, på grunn av den delikate konsistensen, de gode smakene og fordi det er en gammel, tradisjonell måte å tilberede og konservere kjøtt og fisk på. Når man graver kjøtt, starter man en modningsprosess som gjør kjøttet mer smaksrikt, mørere og lettere å fordøye. Rått kjøtt tilberedt på et tradisjonelt vis slik som graving er lettfordøyelig og næringsrik mat, og alle gode næringsstoffene og egenskapene som ødelegges ved varmebehandling beholdes.

Hjertet er en muskel, og inneholder alt det nyttige du finner i rødt kjøtt, som jern, sink, selen og B-vitaminer, men i tillegg er hjerte den aller mest konsentrerte kilden til koenzym Q10, et vitamin-lignende stoff som selges for dyre dommer som kosttilskudd, med god grunn: CoQ10 (som det kalles i kortform) er en kraftig antioksidant og nødvendig for all energi-produksjon i kroppen. CoQ10 har blitt rapportert som svært effektivt for å forbedre hjertefunksjonen, øke energinivået, bedre prestasjonen hos utholdenhetsatleter og mye mer. Spiser du hjerte, får du CoQ10 fiks ferdig i sin mest lettopptakelige form, sin mest smakfulle form, og til en brøkdel av prisen – nevnte jeg at hjerte er billig kjøtt?

Inspirert av Duggurds informasjonsblad som kommer med deres kjøttabonnement (mer om dette siden!), gikk jeg i gang med prøve ut oppskriften på gravet hjerte som sto der. Jeg for min del hadde noen lekre lammehjerter for hånden, men hjertekjøtt av storfe eller vilt vil helt sikkert også fungere veldig fint.

Oppskrift på gravet hjerte

Du trenger følgende:

  • 500 g hjerte(r)
  • 50 g uraffinert havsalt
  • 50 g brunt sukker
  • 1 ts malt hvit pepper
  • 1 ts karve, malt i morter
  • 2 ss akevitt

Del hjertene i to, og rens for åpenbare hinner og annet seigt. Skyll dem, og legg dem i en bolle med vann i flere timer, gjerne over natten, for å få ut alt blodet. Bytt vann en eller to ganger ved behov, det ser du på fargen på vannet.

Bland sammen salt, sukker, malt karve og malt pepper, og gni blandingen godt inn i hjertene, i alle kriker og kroker. Gi dem en massasje! Strø en del av blandingen i bunnen av en form, et fat eller i en plastpose. Legg i hjertene. Nå kan du eventuelt dryppe litt akevitt over. Strø resten av blandingen over hjertene. Legg et lett press over hjertene med en tallerken eller lignende, og en liten vekt oppå dette for eksempel i form av en skål med vann. La hjertene stå kaldt i 2 døgn, og snu dem et par ganger i løpet av denne tiden, slik at smakene fordeler seg.

Etter 2 døgn er hjertene klare til å spises, og laken som har dannet seg helles av. Smakene utvikler seg videre, og kjøttet blir stadig mørere, om du fortsetter å oppbevare hjertene i kjøleskapet, nå uten lake for å hindre at smaken blir for salt og sterk.

Gravet lammehjerte

Skjær i tynne skiver og servér! Jeg har til nå kost meg med å spise denne delikatessen akkurat som den er, uten noe spesielt tilbehør, men jeg er sikker på at det ville vært veldig godt med flatbrød og rømme, eller som en forrett med en krydret kremost på kjeks. Rosmarin gikk godt sammen med karve- og akevittsmaken, så til frokost og kvelds har jeg spist et halvt hjerte skåret i tynne skiver, med en liten urtekvast til, og et godt glass kefir. Spis gjerne gravet hjerte med noe fettrikt som rømme, smør eller lignende, for å benytte deg av CoQ10 og andre næringsstoffer i hjertet aller best, og for en deilig smaksopplevelse.

Har du hjerter eller hjertekjøtt tilgjengelig? Denne oppskriften fungerer også veldig godt til vanlig kjøtt, prøv den!

Oda står bak bloggen Natur og Mat. Hun er en stolt nyutdannet naturforvalter, en engasjert naturverner og brennende opptatt av matkultur, miljø, samfunn og helse.