Jeg har en høne å plukke… Hvorfor er det slik at man får kjøpt egg i alle butikker, men man ikke ser snurten av fruentimmerne som la dem? Tro ikke at opphavet til de overdimensjonerte kyllingfiletene i disken noen sinne har lagt et egg, det er nemlig jobben til en annen rase: verpehønene. Akkurat som med så mye annet, så er det de litt eldre, seigere hønene som blir til den beste kraften som lager grunnlaget for supper og frikassé med slike smaker man aldri får fra en kylling.

Det er en alvorlig brist i systemet, når 3 millioner høns blir gasset i hjel hvert år, og ender opp som råstoff for diesel og bindemiddel i sement i stedet for på middagsbordet. Over 1,5 millioner kilo næringsrik mat kastes. Fordi industrien av økonomiske årsaker ikke er villig til å videreforedle og selge høne? Fordi nordmenn har blitt bitt av velstandsbasillen og ikke kjøper det i butikken, fordi det tar lengre tid å koke høne enn å steke kyllingbryst? Fordi det ikke går an å få tak i høne i butikken? Fordi alle skylder på hverandre men ingen gjør noe? Alt sammen stemmer antageligvis. Det eneste som kan få oss ut av denne negative spiralen er at folk faktisk kjøper høne når de ser det i butikken, spør aktivt om å få det inn, og viser tydelig at den meningsløse kastingen må stoppe. Kan vi stå inne for å spise egg, om vi ikke også tar ansvaret for hønen som til slutt må slaktes?

Kjøp høne når du ser det, så gjør du en god gjerning, ikke minst for smaksløkene dine.

Jeg er så heldig at jeg kan kjøpe økologiske verpehøns fra Holte gård på Meny her i Sandvika. Hvis din butikk tar inn Holte-produkter, spør dem om de også kan ta inn høne. Hadde jeg ikke fått tak i Holte-høns, hadde jeg likevel kjøpt høne fra Prior eller lignende – det er billig, gir god mat, og sender et signal om at jeg som forbruker vil ha et system som ikke lar mat gå til spille. To nyttige hønseaktivistiske lenker er oppropet Ja til høne, og selvsagt Opplysningskontoret for høne på Facebook.

Høne kan kokes i vin eller vann, og med fordel sammen med grønnsaker, urter, krydder, salt og alt hva man måtte lyste. Det kommer flere oppskrifter på hønsesuppe etter hvert her på Natur og Mat, så aller først tar vi den nest enkleste varianten som tenkes kan: En høne trukket i vann til den er mør, og kraft kokt på skinn og ben etter at kjøttet er plukket av.

Hvis du forresten lurer på hva den enkleste varianten er, er det å koke hele hønen i lang tid, så lenge at all smak går fra kjøttet ut i kraften og kjøttet ikke lengre egner seg til menneskemat (gi det til hunden). Hvis du synes det er litt rart og uvant å stå og plukke kjøtt av en kokt høne, kan du jo starte med å bare koke kraft på den.

Hvordan koke høne

  1. Skyll en tint høne under rennende vann i vasken.
  2. Legg hønen i en kjele og dekk med kaldt vann.
  3. Kok opp til det akkurat bobler, og skru deretter ned varmen og la hønen godgjøre seg under kokepunktet. Hønen skal trekke, så vannet kan syde, men ikke fosskoke. Hvis det blir mye skum på overflaten kan du skumme det av, men det er ikke så nøye om ikke kraften skal bli klar som et fjellvann.
  4. La hønen trekke til kjøttet er mørt og løsner fra benet. Tiden avhenger av temperatur i vannet, hvor seig og gammel hønen er. Ta utgangspunkt i ca. to timer, og vær raus og gi den mer tid om den trenger det.
  5. Når hønen er mør, ta den ut av kraften og la den avkjøle seg så den blir håndterbar. Pell av kjøttet, og spar det til supper og gryter.
  6. Legg ben og skinn tilbake i kraften. Allerede nå skal kraften ha fått noe smak på seg, men man får mest ut av hønen om skinn og ben får koke ennå lengre, gjerne fire timer til eller over natten. Da løses kollagenet i skinn og brusk opp og går ut i kraften som deilig gelatin, og du får også mer smak på kraften. Les mer om kraftkoking her.
  7. Sil av kraften og kjøl raskt ned. Ha i glass eller melkekartonger og frys hvis den ikke skal brukes med det samme. Kraften er holdbar noen dager i kjøleskap.

Kjøtt og kraft blir til all verdens ulike hønsesupper, følg med videre for oppskrift på en av dem! Trykk her for å få oppdateringer fra Natur og Mat.

Oda står bak bloggen Natur og Mat. Hun er en stolt nyutdannet naturforvalter, en engasjert naturverner og brennende opptatt av matkultur, miljø, samfunn og helse.