Sokkestopping er avleggs. Det er bakstreversk, gammeldags, besværlig, tidkrevende, omstendelig, upraktisk. Du er liksom en kjepp i hjulet for all utvikling hvis du stopper sokker, det er nærmest reaksjonært. Hvorfor i all verden stopper jeg da sokker?

Det kan jeg fortelle deg.

Det er befriende å slippe å kjøpe noe nytt. Det er meditativt. Det er kjærlighet i trådform, når gamle sokker blir som nye. Det er avkobling fra mas og jag med skjermer, jobbing, reising. Når jeg stopper sokker, står tiden stille. Er ikke det godt, av og til? Det er så deilig å kjenne trådene i fingrene, se mønstre formes av nøyaktig arbeid og å vite at man faktisk tetter et hull. Tingene mine lever ennå lengre. Jeg elsker at jeg er en kjepp i hjulet – for pengesamfunnet, hvor snart ingenting kan repareres på egenhånd. Sokkestopping er en ørliten bit av det å ta kontrollen over tingene tilbake, på en utrolig koselig måte. Noen vil til og med si at sokkestopping er in.

Siste stopping ble utført på et par grønne ullsokker, som er min kjæres favorittsokker. Han hadde rett og slett gått dem helt ut, og det var hull i begge på både hæl og såle. Jeg oppdaget det før han klarte å gå dem helt i filler, og fikk forlenget livet deres dramatisk. Jeg presenterer min foretrukne metode for å stoppe sokker, som også fint kan brukes til hull på ullgenseralbuer, hull i luer, hull på stilongsknær, og så videre. Før eller siden går det hull i et ullplagg!

Hvordan stoppe sokker

Hull i sokk – Foto: Oda OmholtSteg 1. Finn et hull. Det kan være stort eller lite, rundt eller uformelig. Det skjer ingen stopping uten hull. Siden stopping er en fin aktivitet, kan vi være glade for hullene.

StoppesoppSteg 2. Finn frem dine redskaper. Alt du trenger er egnet nål og tråd, og en saks. Virkelig proffe sokkestoppere har en stoppesopp på lur. Jeg arvet min etter min mormor, og håper den vil gå i arv fra meg på samme måte en dag. Om du vil ha en stoppesopp, selger de dem nye på Nøstebarn , brukte på Finn, eller hånddreide på Birka. Noen bruker til og med en tresleiv i stedet for stoppesopp.

Tråd: Finn en tråd som egner seg til hullet du vil stoppe. Sytråd er mindre egnet, men kan fungerer til tynnere stoffer og mindre hull, om du bruker dobbel tråd.  Det finnes eget stoppegarn i alle sybutikker som er i ull og forsterket med nylon, og har en fin tykkelse. Det egner seg til de fleste prosjekter, og kommer i mange forskjellige farger. Velg en kontrastfarge til hullet om du vil være en sokkestoppe-showoff, eller velg en matchende farge om du kjører klassisk. Vanlig garn er også helt greit å stoppe sokker med, det er oftest litt tykkere, og fungerer fint til strikkede ullsokker. Prøv å ikke bruke tykkere garn enn det sokkene er strikket med.

Nål: En stoppenål; en litt butt nål, som er middels tykk og har et stort nok øye til tråden du har valgt.

En halvveis stoppet sokk – Foto: Oda Omholt Steg 3. Stopp hullet langsetter. Visualiser en firkant (eller sirkel/oval, men en firkant gjør det lettere å forklare, rent pedagogisk) rundt hullet, gi firkanten passelig romslige marger rundt hullet, og begynn i et hjørne. Fest tråden, eller la det være en løs stubb på noen centimeter og fest til slutt. Sy langsetter sokken, altså med stripene i strikkemønsteret. Når du har sydd nålen (og tråden…) opp og ned til det motsatte hjørnet av firkanten, syr du nedover igjen, men én maske innover. Når du kommer til et parti uten stoff, altså hullet, så strekker du tråden over hullet, holder tråden stram, og fortsetter å sy til du når kanten av firkanten. Gjenta til du har dekket hele firkanten med «loddrett» stopping, en slags renning, om man skal bruke fagspråk.

Stopp hullet på tvers. Når du har alle dine loddrette stoppestriper, renningen, er det på tide med den faktiske hulltettingen. Prinsippet er som ved veving. Tråden går over og under renningen annenhver gang i hele firkantens bredde, slik at det dannes et tett vevmønster. Gikk du under en tråd forrige runde, skal du over den på neste runde. Dette er delen som tar mer tid. Du kan velge å gjøre vevingen helt nøyaktig som på bildet, eller sy over og under litt i hytt og pine, og bli fornøyd med resultatet som oppstår, uansett. Det viktigste er at det blir tett. Det må ganske mye mer tråd til for dette steget enn forrige, siden tråden skal mange flere ganger frem og tilbake i firkantens bredde.

Ferdig stoppet hæl-hull

Steg 4. Fest løse tråder godt på innsiden, og nyt ditt mesterverk!

Ekstratips: Om du ikke har stoppesopp, holder du sokketøyet stramt med hånden du ikke syr med. Jeg bretter sokken opp et par ganger, putter hånden inn, og sprer ut fingrene mine inne i sokken, slik at tøyet rundt hullet blir passelig stramt. Prøv deg frem!

Det krever en del lengder tråd å stoppe middels store hull og større, så du må starte med ny tråd flere ganger. Avslutt den ene tråden i en av kantene på firkanten (beskrevet over), og begynn igjen på samme sted. Når du er ferdig, kan du feste trådene på innsiden av sokken ved å rett og slett knyte de to løse endene tett sammen i en dobbeltknute, og klippe av endene så det er ca 1 cm tråd igjen over knuten.

Alle sokker kan stoppes på dette viset, og jeg har stoppet mange flere ullfrottésokker enn strikkesokker på denne måten. Bomullssokker fungerer det helt sikkert på også, det har jeg bare ikke prøvd.

Har du sokker eller klær som trenger stopping?

Ferdig stoppet hull på tåballene

Oda står bak bloggen Natur og Mat. Hun er en stolt nyutdannet naturforvalter, en engasjert naturverner og brennende opptatt av matkultur, miljø, samfunn og helse.