Mens hele naturen ennå ligger i dvale, eller kanskje heller står i startgropen i helspenning før våren eksploderer for fullt, er den lille løvetannen en liten tjuvstarter som spretter frem før det meste. Hageeiere kjenner den som frekkasen i plenen og småbarnsforeldre som frekkasen som setter uvaskbare flekker på barnas klær. Men hvor mange kjenner den som den lille røveren som kan spises fra topp til tå, fra rot til blad til blomst?

Det kommer flere tekster om ville vekster og mat fra naturen på Natur og mat fremover, trykk her for å abonnere på nyhetsbrev.

Nå, tidlig på våren, er løvetannbladene ørsmå og sjarmerende, og dukker opp over alt. Snart springer det ut masse ulike spiselige vekster, men det er ikke så mye ennå. Da er det godt vi har løvetannen, for bladene er nemlig ekstra gode når de er små og nyutsprungne. De fleste har vel smakt på en løvetann på sommeren, og kjent den sterke, bitre smaken i munnen som får ansiktet til å vri seg. De små, nye bladene fra planter som ikke har gått i blomst har derimot bare en mild bitterhet, og smaker lekkert. Kjøkkenhageeiere kan jo sammenligne med salatplanter, som er gode å spise helt til salaten «går i stokk», altså at den blomstrer. Det er ingen dum sammenligning, for bladsalat og løvetann er faktisk i samme botaniske familie, og løvetann ble til og med tatt med av europeiske nybyggere til Amerika som salatvekst.

Løvetann er rik på K-, A-, C- og B-vitaminer, jern, kalium og sporstoffer, og mange andre gode plantestoffer som gjør at grønne bladvekster er så bra for helsen. Planten virker vanndrivende på kroppen. Bitterstoffene i løvetannen virker apettittvekkende, mageberoligende og stimulerer fordøyelsen og leveren. For de som er interessert i «vår-detox» er en løvetann-salat nok et bedre alternativ enn dyre pulvere og miksturer! Og dvask drivhus-salat kan ikke måle seg med kraften i løvetannbladene.

Plukk så mange små blader du vil og får til, skyll dem rene, og tørk i en salatspinner eller med kjøkkenhåndkle/tørkepapir. Hvis du har plukket mye, lagre dem skylt og tørket i plastpose i kjøleskapet som du ville gjøre med f.eks. ruccolasalat.

Bruk bladene til:

  • salat, alene eller i blanding
  • grønn påleggstopping (som ruccola)
  • surret i smør eller olje som spinat
  • hakket/revet i omelett eller andre eggeretter
  • i supper, former og gryter som grønnsak
  • trekk som te, og eller tørk bladene for å lage løvetann-te som kan lagres

Om du synes bladene er for bitre, kan du forvelle dem et lite minutt i lettsaltet, kokende vann.

Oda står bak bloggen Natur og Mat. Hun er en stolt nyutdannet naturforvalter, en engasjert naturverner og brennende opptatt av matkultur, miljø, samfunn og helse.