Lun løvetannsalat med marinert hvitløk og chiliflak

Lun løvetannsalat med hvitløk og chili

Det er vår, og løvetannen er førstemann ut av våre fantastiske spiselige vekster. Plukk de unge bladene fra planter som ennå ikke har blomstret, de er mildest og best på smak. Trykk her for å lese mer om løvetannblader.

Denne lune vårsalaten gir rikelig med inntrykk for smaksløkene; den milde bitterheten i løvetannen pares med sødmen og fyldigheten i de lett karamelliserte hvitløksfeddene, og når salaten toppes med chiliflak, gir den et lite kick. Om du bruker smør, blir salaten fyldigere i smak.

Syrlige oster som chèvre av geit og syrnede ferskoster av ku (lactic-oster), som Rosalita fra Tjamsland gård, passer ypperlig til denne salaten. Den kan også toppes med en lagret ost som revet parmesan, Västerbotten eller lignende.

Salaten passer perfekt som en mindre forrett, eller som en siderett til kjøtt eller fisk. Bruk smør, surr løvetannen i god tid, lag godt karamelliserte hvitløk og topp med revet parmesan for en fyldig salat, eller bruk olivenolje og topp med syrlig ost for en friskere variant. Om du har røkte chiliflak (chipotle), tenker jeg det vil passe svært godt til denne.

Lun løvetannsalat med marinert hvitløk og chiliflak
 
En lun, lett bitter salat som egner seg godt sammen med syrlige geite- og kuoster, som en forrett eller siderett til middag.
Author:
Ingredienser
Salat
 • unge løvetannblader
 • smør eller olivenolje
 • salt og pepper
 • chiliflak (valgfritt)
Marinert hvitløk
 • skrellede hvitløksfedd
 • mild olivenolje, myk smult eller andefett
Fremgangsmåte
Marinert hvitløk
 1. Ha hvitløksfeddene i en liten kasserolle og dekk med olje
 2. La feddene putre i oljen på middels lav varme i 30–40 minutter, til de er blitt myke og gylne
Salat
 1. Beregn ca. to håndfuller med løvetannblader per person, de krymper når de varmes
 2. Varm løvetannbladene i smør eller olje på middels varme til de er blitt myke
 3. Smak til med salt og pepper
 4. Dander salaten med marinert hvitløk og strø over chiliflak til ønsket styrke

Oda står bak bloggen Natur og Mat. Hun er en stolt nyutdannet naturforvalter, en engasjert naturverner og brennende opptatt av matkultur, miljø, samfunn og helse.