Jeg har alltid drømt om å ha en egen kjøkkenhage fylt med deilige urter, grønnsaker, poteter og bær, inspirert av barndommens kjøkkenhage. Jeg var så heldig å vokse opp i et villastrøk på Ås, hvor tomten på ett mål ikke bare var en grønn plen med et hus på, men et lite univers fylt med epletrær, en jungel av rips og solbær, rader med bringebær, potetåker, saftige jordbær, gulrøtter dratt rett opp av jorden, knasende sprø sukkererter og et vell av andre urter og grønnsaker.

Etter jeg flyttet hjemmefra meldte abstinensene seg, fraværet av jord under neglene og smakssymfonier fra egen hage var uten tvil en stor pådriver for drømmen om å bo på landet, et sted hvor en kjøkkenhage kunne blomstre og gro. Endelig har jeg flyttet til en slik plass, til skjønne Skjoldehamn på Andøya i Vesterålen, hvor det er stille, vakkert og naturlig. Her har jeg seks mål tomt til rådighet, mer enn nok til å være selvforsynt året rundt med egendyrket potet og grønt. Nå er tiden ikke bare inne, den er overmoden, og gjett om jeg gleder meg til å kunne høste de første smakene fra hagen, om alt går som det skal denne sesongen.

Men – en hage i Nord-Norge, nesten 69 grader nord ved havet, hvordan skal det gå? Her hvor epletrær ikke engang får kart før sesongen er over, hvor vinden uler og somrene kan være våte og kalde? Det blir virkelig spennende å se om jeg får det til å gro. Og hvem vet, kanskje er det sant dette om det som dyrkes under midnattsolen, at gulrøttene blir ekstra søte og grønnsakene ekstra saftige og sprø?

Mesteparten av frøene jeg bruker i år kjøpte jeg fra Solhatt økologisk hagebruk, en veldig fin nettbutikk for økologiske frø og hageutstyr. Resten av frøene kom litt herfra og derfra, som impulskjøp på samvirkelaget eller i blomsterforretningen. Jeg vil fokusere på de flerårige urtene og grønne bladvekster i dette første året her i Skjoldehamn, for de flerårige urtene fortsetter å gi og gi hver sesong uten å kreve noe stort tilbake, og de grønne bladvekstene er proppfulle av sunnhet og gir avling selv om jeg er kommet sent i gang med hagen. Dette til forskjell fra for eksempel tomat, som ikke er spesielt tilgivende om man kommer sent i gang, eller voksestedet ikke har riktig klima.

Frøene jeg har kjøpt er:

Kålvekster
 • Svartkål (palmkål)
  Min foreløpige favoritt blant grønnkålsortene, i stedet for krusete blader så har denne grønnkålen sprø, slette blader. Nydelig til grønnkålchips, surret i smør, i gryter og supper. Gleder meg til å høste av denne.
 • Lilla grønnkål
  Jeg klarte ikke la være å bestille frø til lilla grønnkål, for en flott farge!
 • Pak choi, komatsuna torasan, choy sum
  Disse tre er asiatiske bladgrønnsaker i kålfamilien som brukes mye rundt om i verden, men som foreløpig er rimelig uoppdagede i Norge. De kan brukes i mange slags varme retter, jeg er spent på hva disse synes om å dyrkes i Nord-Norge.
 • Rosettkål
  Jeg har bare smakt rosettkål én gang, og det var moren min som serverte det som tilbehør til en middag i fjor i Trondheim. Jeg syntes det var så godt at jeg forspiste meg på disse små grønn-lilla bukettene og visste med det samme at dette ville jeg dyrke i hagen en dag.
Andre grønne bladvekster
 • Mangold
  En flott bladgrønnsak som jeg ble kjent med da jeg bodde i Canada, den kalles også bladbete, og er i slekt med rødbet.
 • Spinat
  Skipper’ns favoritt, enkelt og greit. Kjempegodt å surre med litt løk i smør eller olivenolje.
 • Feltsalat
  Jeg er ikke særlig glad i isbergsalat, så salat i min hage skal ha litt smak og farge, uten at den er for bitter.

Krydderurter
 • Løpstikke
  En kraftig urt med en veldig karakteristisk «buljong»-smak, fantastisk i supper og til kjøtt. Denne er flerårig, vokser seg stor og voldsom og sprer seg, så man må tenke seg godt om hvor man anlegger løpstikken.
 • Grønnmynte
  Grønnmynte, spearmint på engelsk, passer enda bedre til matlagning enn det peppermynte gjør, men er også god som te.
 • Sitronmelisse
  Frisk, god smak som passer perfekt til te, smekkfull av antioksidanter og gode egenskaper. Kan overvintre.
 • Bladpersille
  En av mine favoritturter til matlagning. Passer like godt til både lett mat som fisk og tung mat som mørke kjøttretter.
Løkvekster
 • Gressløk
  Om jeg bare kunne velge én krydderurt å spise resten av livet, så ville det blitt gressløk. Trenger jeg si mer? Og i tillegg er den flerårig!
 • Pipeløk
  En flerårig grønn løksort som trolig har vært dyrket i Norge siden vikingtiden, og som ble dyrket på torvtak for å verne mot brann. Saftig, god løksmak med store anvendelsesmuligheter i mat.
 • Vårløk
  Siden jeg er så glad i løkvekster prøver meg på vårløk også, som til forskjell fra pipeløken skal høstes med rot og alt, og er ettårig.
Andre grønnsaker
 • Gulrot
  En kjøkkenhageklassiker jeg ikke kan være foruten, vi får se hvordan det går med den!
 • Sukkerert
  En lettdyrket grønnsak som gir stor og tidlig avling, perfekt for å knaske på gjennom hele sommeren, fra hånd til munn. Erter gjødsler jorden og hører hjemme i en økologisk kjøkkenhage.
 • Voksbønne
  En sort som jeg ikke vet om vil trives her i nord, men mens den vokser vil den i det minste tilføre jorden nitrogen. Om den lykkes, så vil den gi rikelig med gule, møre bønner som dampes lett og spises med smør.
 • Rabarbra
  Et must i en nord-norsk kysthage. Varianten jeg skal så har ekstra røde stilker, nydelig å koke saft av, bake rabarbapai med eller bare gnafse i seg med grimase om munnen.
 • Spiselige blomster
  Litt fargeglade blomster til bedene for kosens skyld.
Jeg sa strengt til meg selv mens jeg tenkte på hvilke frø jeg skulle kjøpe at jeg ikke måtte kjøpe for mange sorter, slik at kjøkkenhagen ikke ble for omfangsrik og krevende dette første året. Med over 20 ulike slag gikk ikke det helt etter planen. Men fordelen er at jeg høster mye erfaring med dyrking av mange ulike vekster, og attpåtil har jeg litt frø igjen til neste år. Og forhåpentligvis får jeg en avling å høste også, og jeg fryder meg stort ved tanken på å plukke godsaker rett fra hagen og ta med inn på kjøkkenet, eller bare stå og småspise rett fra bedet. Sysling i kjøkkenhagen er for meg som rene lykkepillen, og med det har jeg grunn nok til å holde på med det – naturlig lykke kan man ikke få for mye av.

Save

Oda står bak bloggen Natur og Mat. Hun er en stolt nyutdannet naturforvalter, en engasjert naturverner og brennende opptatt av matkultur, miljø, samfunn og helse.