Spar strøm med disse fire høyteknologiske oppfinnelsene

Vaskevannsfat med klut. Foto: Flood G.

Selv om solen kan titte vårlig frem om dagen, er det fortsatt noen mørke, kalde netter som krever lys og sluker varme fra husets rom. Strømmåleren spinner av gårde, og regningen som kommer er en lite hyggelig overraskelse.

Det er da det er smart å anskaffe seg og trekke frem sine hemmelige våpen, nemlig høyteknologiske hjelpemidler som sparer strøm og senker strømregningen, i disse tider hvor den er som høyest:

  1. Islandsk ullgenser. Foto: Alan LevineUll – et avansert stoff med unike egenskaper man ikke klarer å gjenskape kunstig. Det er 6 ganger mer varig enn bomull, kan absorbere 35 % av sin egen vekt i vann og den komplekse molekylære strukturen gir ull en helt spesiell bufferevne som lar deg være varm når det er kjølig, og kjølig når det er varmt. Utnytt disse avanserte egenskapene ved å ta på deg en ullgenser på kroppen eller ullsokker på føttene om det er kjølig inne, i stedet for å skru opp termostaten. Og glem ikke ullstilongs, verdens beste plagg for sløve søndager tilbragt hjemme.
  2. Sammenleggbart tørkestativTørkestativ. Man kan la seg lure av tørkestativets enkle design, men her har man redskapet som sparer strøm ellers brukt av tørketrommelen, skåner klærne mot slitasje, fukter tørr inneluft om vinteren og er så bra for mindfulness at det er utrolig ikke coacher anbefaler det i sine programmer. Mitt tørkestativ kan til og med klappes sammen og enkelt smyges bak et møbel når det ikke er i bruk. Heng opp klesvasken (vasket i full trommel, såklart) på tørkestativet og gi deg selv en aktiv meditasjonsrunde i samme slengen. Her er en bukse… her er en t-skjorte….  Jeg er i øyeblikket… Her er en truse…
  3. Vaskevannsfat med klut. Foto: Flood G.Vaskeklut. Den tilsynelatende gammeldagse vaskekluten kan i mange sammenhenger trumfe både (spare)dusj og bad, med vitenskapen på sin side. Varmtvann er etter oppvarming det største strømsluket i boligen. Dusjing av hele kroppen unødvendig de dagene det bare er noen «strategiske» steder som trenger en vask –  dusjing, særlig med varmt vann og såpe, fjerner det naturlige fettlaget som beskytter huden mot uttørring, og de naturlige, gode bakteriene som beskytter mot infeksjoner, og kan dermed gi tørr hud og utslett. Les mer på forskning.no.
  4. Mr. Bunny bokcoverEn god bok. I stedet for å skru på TVen for å koble av etter en lang dag, koble heller av TVen og gi deg selv en lang bok. Elektriske duppeditter og underholdning som TV-er, dekodere, datamaskiner, printere, spillkonsoller, ulike typer lyd- og bildeavspillere og telefoner trekker for mange så mye som halvparten av strømmen i hjemmet. Skru dem helt av når de ikke er i bruk, så de ikke står og trekker strøm, og synk heller ned i godstolen med et like engasjerende alternativ i bokform. Tre ganger hurra for Gutenberg og trykkekunsten!

Over til deg, har du noen avanserte eller ikke fullt så avanserte måter å spare strøm på? Legg igjen en kommentar, da vel!

Oda står bak bloggen Natur og Mat. Hun er en stolt nyutdannet naturforvalter, en engasjert naturverner og brennende opptatt av matkultur, miljø, samfunn og helse.