Når det er jul, tenker de fleste på fine festkjoler, god mat og hyggelige middager sammen med familie og venner. Det venter ofte også en god del julegaver, og for mange kan nok julen bli en lite miljøvennlig tid. Heldigvis tenker stadig flere over hva de kjøper i julegaver. Brukte gaver har blitt mer populært, spesielt til de voksne, og til barna kan man tenke på å gi mer holdbare klær og gaver. Holdbarhet er også verdt å tenke på når det kommer til festkjoler. Jo lengre man bruker noe, desto mer miljøvennlig blir det. Men hva med selve julemiddagen? Er den klima- og miljøvennlig?

God mat skaper trivsel

Selvsagt skal man ikke sitte og spise pasta uten tilbehør på julaften, bare for å være miljøvennlig. Maten skal være god, og du kan gjerne servere det familien er vant til, for ofte er det ikke så mye som skal til for å gjøre middagen litt mer miljøvennlig. Du kan for eksempel servere mer grønnsaker og poteter. Grønnsaker har lavt klimaavtrykk, og når det er mye grønt på tallerkenen, spiser gjestene mindre kjøtt eller fisk. Poteter er også mettende, og hvis de er norskproduserte, er de kortreist. Kortreist bør også være målet for grønnsakene, dersom det er mulig. Server gjerne mange ulike typer grønnsaker, slik at alle kan finne noe de liker. Til julemiddagen er det også viktig å ha servietter, for når folk møter opp i festkjoler og findress, bør de ha noe som beskytter klærne. Se etter miljømerkede servietter, eller bruk tøyservietter som kan vaskes og brukes igjen mange ganger.

Sunn mat er i vinden

Mange tenker på å spise mer grønt, enten fordi det er miljøvennlig, eller fordi det er sunt. Har du mange gjester på besøk, er det stor sjanse for at noen av dem spiser lite kjøtt, eller til og med er vegetarianere. Grønnsaker er derimot noe som alle kan spise. Mange tror at julemat bare handler om det man spiser, men ofte er det stemningen som er viktigst. Man kan få god julestemning også ved å spise noe nytt og uvant, men da bør du kanskje forberede familien på det i forveien. Dersom alle forventer å få ribbe, og du serverer vegetarburgere, kan nok mange bli skuffet. Når folk møter opp i dress og festkjoler, med forventning om ett spesielt måltid, bør du gi dem nettopp det de forventer. For noen blir det ikke jul uten akkurat den maten de er vant til. For å gjøre kjøttmiddagen mer miljøvennlig, kan du velge kjøtt fra en lokal økogård. Du bør i hvert fall ikke kjøpe billigkjøtt fra land der dyrevelferden er dårlig og antibiotikabruken er høy. Skal du servere fisk til jul, bør du også prioritere kvalitet foran lav pris. Julemiddagen skal være noe spesielt, så det er ikke akkurat i julen du bør spare penger på mat. Men dersom du serverer rikelig med grønnsaker og poteter, kan det også bli et rimeligere måltid. Hvis maten ikke blir spist opp, bør du gjemme restene og varme dem opp. Husk at matsvinn er et stort klimaproblem, så lag heller en restemiddag til familien av den gode julematen som ikke ble spist opp dagen i forveien.qusq-lite