Mange tror nok at det trengs god plass og masse tid for å dyrke egen mat. Det stemmer nok hvis du vil bli selvforsynt med alt, men for de fleste er det ikke det som er målet. Målet kan i stedet være å dyrke noen små, spiselige gleder bare for moro skyld. Alle kan dyrke litt på hobbybasis, til og med uten hage eller drivhus. Bruk den plassen du har og velg lettdyrkede planter.

Hvor skal jeg dyrke?

Har du hage, er det enkelt. Da lager du en liten kjøkkenhage eller urtekrok. Hvis du bor i leilighet, kan du dyrke planter i potter på balkongen eller i blomsterkasser. Du kan til og med dyrke ting i vinduene eller i spesielle plantedyrkere som gir urtene både lys og vann. Det har aldri vært enklere, og ved å dyrke urtene på kjøkkenet, er det lett å ta dem i bruk når du lager middag. Du får ikke mer lokal mat enn den du dyrker selv.

Tenk gjennom hvor mye tid du har

Velg omfanget av hobbydyrkingen ut fra hvor mye tid du har til rådighet. Hvis du bare har tid til noen få planter, så velg noe som er lettstelt og ikke plant mer enn du rekker over. Har du bedre tid, kan du plante og så litt mer. Skaff deg gjerne noen nye trådløse bluetooth hodetelefoner, slik at du kan høre på musikk eller lydbøker mens du steller plantene dine.

Hva skal jeg dyrke?

Dyrk noe du liker å spise. Det er ingen vits i å kjøpe tjue tomatplanter hvis du ikke liker tomat. Urter og små grønnsaker egner seg fint i potter og krukker, men du kan også plante for eksempel jordbær i potter. Eller hva med spiselige blomster? Ettårige planter er en god løsning, spesielt dersom du ikke har plass til å ha dem inne til overvintring. Vil du våge deg på noe mer eksotisk, kan du kjøpe et sitrustre eller fikentre og ha på balkongen, men disse må overvintre frostfritt. Som hovedregel er det bedre å dyrke mange ting, og bare litt av hvert, i stedet for å dyrke mange planter av én grønnsak eller urt. Kjøp frø i butikken, og ikke ta frø fra butikkgrønnsaker, for de kan spre farlige plantesykdommer. Det kan få store konsekvenser ikke bare for bøndene men også for naturen rundt deg.qusq-lite