Poteter er veldig sunt og passer til alt. Det dukker noen ganger opp påstander om at poteter er usunt, men faktum er at poteter er langt sunnere enn både pasta og ris. I tillegg dyrkes det poteter over nesten hele Norge, slik at de er kortreist mat. Dermed er poteter også bedre for miljøet enn pasta og ris, rett og slett fordi de har reist mye kortere for å komme til middagsbordet ditt.

Poteter er ikke kjedelig

Poteter er heller ikke noe traust og kjedelig. Det har aldri vært flere typer poteter å velge blant, og du finner alt fra store bakepoteter til små delikatessepoteter. Kjøp gjerne billigpoteter, som ofte er poteter som har små skjønnhetsfeil, men som er like sunne. Når du kjøper grønnsaker, frukt og poteter med skjønnhetsfeil, hindrer du at de blir kastet. Da er du med på å redusere matsvinn. Matsvinn er et av de største miljøproblemene vi har, fordi det kreves veldig mye ressurser for å lage mat. Når en tredel av denne maten blir kastet, har vi et problem.

Næringsinnholdet i poteter

Poteter inneholder rundt 80 Kcal per hundre gram. Dette kan virke ganske mye, men poteter er veldig mettende, så du spiser ikke kilovis av det. Det er mye vann i poteter, hele 76 gram per 100 gram. Poteter inneholder nesten ikke fett, men har 1,9 gram proteiner og 17,1 gram karbohydrater per 100 gram. I tillegg gir poteter deg vitamin C, kalium og kostfiber. Ulike potettyper har ulik mengde stivelse. Noen koker dermed lett i stykker, mens andre er kokefaste.

Riktig tilberedning gjør poteten sunnere

Du kan faktisk gjøre poteten sunnere gjennom å tilberede den riktig. Ved å koke den med skall beholder du mer av næringsstoffene. Vil du utnytte næringsstoffene enda bedre, kan du bruke kokevannet fra potetene i sausen. Tradisjonelle kokte poteter er dessuten sunnere enn potetmos. Hvis du moser og klemmer i stykker poteten, reagerer kroppen annerledes enn dersom du spiser potet som bare er kokt. Selv om det er sunt å spise poteter, trenger du naturligvis ikke å kutte ut ris og pasta. Det er herlig å spise pasta med rød pesto eller andre italienske delikatesser. Men det ene trenger jo ikke å utelukke det andre. God variasjon i kosten er sunt for deg, for jo mer variert du spiser, desto enklere er det å få i seg alle de næringsstoffene kroppen trenger.

Poteten metter verden

Selv om hvete og ris er de to viktigste matvarene i verden, kommer også poteten høyt opp på denne listen. Det dyrkes poteter over nesten hele verden, og den har reddet mange familier fra sult og nød, også her i Norge. Potetprester brakte med seg kunnskap om potetdyrking til hele Norge, og ettersom poteten gir god avling i forhold til arbeidsinnsatsen og arealet den krever, ble det lettere å brødfø store barneflokker. Poteter inngår fortsatt i mange norske tradisjonsretter, og de fleste av disse gamle rettene er sunne. Det finnes selvsagt også usunne potetprodukter, som potetgull eller pommes frites, men de er først og fremst usunne på grunn av oljen de inneholder, ikke på grunn av potetene de er laget av. Test gjerne ut ulike typer poteter for å finne dine favoritter.qusq-lite